Ljudje se vse preveč ukvarjamo s tem, kdo ima višjo zavest in kdo je duhovno, spiritualno napredoval. Vsi smo samo  bitja, ki smo v bistvu čista, ljubeča in vsi smo tu, da hodimo po poti učenja… So trenutki, ko se učimo in smo učenci in so trenutki, ko smo učitelji.. Vsak je lahko učenec in vsak je lahko učitelj… Življenje vas oblikuje, življenje vas nosi, kot rečni tok, vi pa se velikokrat odločate sami ali boste plavali, hodili ali pa se boste peljali z jadrnico proti svojemu cilju!

Sami se odločamo kdaj in kateri energiji ali vetru bomo razprli jadra in temu sledili in se podajali k določenemu cilju! Znane so smernice za pot, ki vam dajejo največ učenja, izkušenj in pripomorejo k zdravemu načinu napredka..

·         Zavedanje…

·         Sočutje…

·         Aktivnost (vsaka aktivnost rodi posledice. Tudi pasiven odnos je aktivnost)

·         Življenje…

·         Blagoslov

Zgoraj je naštetih 5 življenjskih energij, aktivnosti, ki so vam lahko lepo vodilo za zmerno življenje.

Zavedanje:  Potrebno je prehoditi pot lastnega zavedanja. Zavedanje sebe kot čisto duhovnega bitja, brez da nam Ego izpostavlja materialne titule, nazive in se energetsko napajamo kot bitjece in ne skozi grobe energije današnje družbe, kjer vam status v družbi ali službi oziroma nazivi ali materialno bogastvo odpirajo občutek veličine in pomembnosti ali pa celo dajejo občutek, da smo pomembnejši člen družbe..

Vsi ste tako pomembni, kot ste sposobni  to dojeti pri vseh ostalih bitjih. Toliko kot cenite vi ostala bitja, toliko energije ste sposobni prepustiti skozi sebe. Skratka  ni trik v tem, kaj kdo vidi v vas, ampak, kaj vi vidite v drugih.

Skratka energijo ljubezni ste sposobni prenesti skozi svoje telo ravno toliko, kot ste jo vi sposobni dajati in dojemati. Lahko živite z najbolj ljubečo osebo, a je ne boste vi tako občutili, če energije ljubezni sami ne poznate in dojemate… Oziroma določeno energijo boste zaznali tako močno, kot jo vi sami poznate in dojamete. Skratka zavest je nekaj, kar se nenehno spreminja in neprestano se sooča z vašim notranjem bitjem in z vašim Egom, ki je zelo pomemben v svetu v katerem živimo.

Svojega ega ne zaničujemo in ga ne kaznujemo, temveč mu je potrebno omogočiti, da dojame aktivnost življenja še v drugačni luči, kot družba ali vzgoja zahteva od vas.

Da postanete in živite življenje kot čuteče bitje, je pomembno da to dojame vaš Ego in potem je to sprememba življenja in zavesti. Močan Ego ali močna zemeljska energija lahko naredi veliko dobrega, če je naša zavest na ravni zavedanj, sočutja in ostalih energij, ki sem jih naštel zgoraj.

 Sočutje : je energija, ki nam odpira vrata do spoznavanja, kako pomemben je celoten mozaik našega življenja, oziroma življenje vseh čutečih bitji na našem planetu! Z  obvladovanjem te energije vam bo svet prikazan v drugačni luči. Dojemanje te energije vam odpira nov pogled skozi vaše lastne oči. Dalaj Lama je tudi lama sočutja, tako da priporočam tudi kakšno branje njegovih številnih knjig.

 Aktivnost : (vsaka aktivnost rodi posledice. Tudi pasiven odnos je aktivnost)

Človeško telo je izjemen biološki stroj, ki ima neverjetne sposobnosti. Meje so v našem dojemanju in videnju sveta. Zdravljenje lastnega telesa, spada pod aktivnost.. Skrb za biološko telo je pomemben vidik, prehranjevanje in vse kar je povezano s telesom.  Spomnite se reka: » zdrav duh v zdravem telesu«. Zdrave misli, so energetska hrana za fizično telo in telo potrebuje zdrave misli, da se lahko ozdravlja, oziroma da lahko premaguje vse negativne vplive iz okolice v kateri bivamo. Smo v času, ko ne moremo vsi zbežati na samoten neokrnjen otok ali pa se vsi umakniti v oddaljene kraje Himalaje, ter tam meditirati. Skratka vsaka aktivnost miselna ali fizična rodi posledico, s katero se kasneje soočimo.  Začne se zavedanje, da začnemo varčevati z izrečenimi besedami. Besede so materialni generator energij.

Življenje:  Življenje živimo in ga negujemo, kot da je to eno in edino, ki nas čaka na tej poti!  Teorije, znanja iz predavanj, izobraževanj, delavnic je potrebno vnesti v življenje in tako naj bo vaše življenje prepojeno z najčistejšim nektarjem. Vsak se srečuje z različnimi tuneli našega znanja, izkušenj, vzgoje, delovanja družbe. Življenje je potrebno občutiti, ga sprejemati in dojeti z različnimi čutili. Ne uporabljajte samo svojih oči, svojih ušes, vonja. Spomnite se, ko sem vam rekel: ´´Predstavljajte si kako slep človek zazna prostor, človeka, ko ni obremenjen z vašo lepo, postavo, lepimi očmi, dragimi oblačili. Ko boste uspeli zaznavati življenje skozi zavedanje, sočutje, skozi aktivnost, potem bo vaše življenje postalo mnogo bolj barvito in izkusili boste vse barve mavrice in spoznali boste ljudi, ki vam bodo pomagali na poti življenja.´´ 
Začne se zavedanje, da začnemo varčevati z izrečenimi besedami<

Blagoslov: je vidik, ko dojameš, da si sam mandala, spirala in da je vsaka tvoja misel,  energija, ki ima vpliv na okolje, na planet. Vsaka beseda je vibracija instrumenta, ki oddaja zvok. Besede sestavljamo v stavke, stavke v povedi in povedi v zgodbe. Vse je celota in vse to kar vidimo smo mi. Občutek nemoči, ki nam ga daje današnja družba je le stranpot od našega bistva in na nek način koristi materialni družbi, saj imamo občutek, da samo plovemo tja, kamor nekateri želijo, nekateri o znanju ali npr. modi ali pač dolgosežnim pogledom, kaj je škodljivo za telo, planet, življenje.

Ko boste obvladali:   

  • Zavedanje,  
  • Sočutje,  
  •  Aktivnost,  
  • Življenje,

Potem boste v prostor prinesli mir, mirnost. Postali boste sprožilec zavesti in vaša dejanja bodo imela vse večjo težo. Vaše besede bodo imele energijo, ki jo bodo slišala ter razumela vsa čuteča bitja.  Tedaj se začne krog čutečih bitji in tedaj so misli usklajene z besedami  in dejanji. To je lahko pot osvoboditve in novega rojstva. Vsekakor pa to ni edina pot, ki vam prinese rezultate in vas pripelje do cilja. Vsaka pot, vas bo pripeljala na cilj, le odvisno je kako dolgo pot smo si izbrali in kaj na tej poti doživimo in vidimo!